Get tickets

KRIGSSEJLEREN

Nomineret til Nordisk Råds Filmpris

Kom til visning af Krigssejleren (Krigsseileren) og talk med eksperter på danske krigssejlere.

Spillefilmen Krigssejleren er nomineret til Nordisk Råds filmpris 2023. Vinderen offentliggøres d. 30. oktober 2023 til prisuddelingen i Oslo.

Alfred Garnes er en sømand fra arbejderklassen og er for nylig blevet far til barn nummer tre. Sammen med barndomsvennen Sigbjørn Kvalen (Wally) har han hyre på et handelsskib, som befinder sig midt på Atlanterhavet, da 2. Verdenskrig bryder ud. De er ubevæbnede civilister ved fronten i en krig, de aldrig har ønsket at være med i.

De to mænd kæmper for at overleve i en malstrøm af vold og død, hvor deres værdifulde skibe hvert øjeblik kan blive angrebet af tyske u-både. De to sømænd har kun ét mål: at overleve – og at komme hjem.

Foto: Mark Cassar, Mer Film

Med Krigssejleren har instruktør og manuskriptforfatter Gunnar Vikene skabt en episk storfilm om 2. Verdenskrig, der samtidig er en intim og autentisk fortælling om krigens menneskelige omkostninger.

Historien er baseret på virkelige begivenheder om sømanden Alfred, der opholder sig midt på Atlanterhavet, da 2. verdenskrig bryder ud og der ved uforvarende bliver en del af krigens frontlinje. Det var en skæbne, der også overgik danske sømænd og til at fortælle om det oversete kapitel i dansk krigshistorie, får Ann Lind Andersen besøg af to gæster, der kan fortælle mere om de danske krigssejlere.

Morten Bach har i mange år undersøgt og researchet i søfartens historie med særligt henblik  på de vilkår danske sømænd havde under krigen. Og Anni Schwart har skrevet en bog om sin far, der i 1945 vendte traumatiseret hjem fra sine oplevelser som dansk krigssejler.

INFO

28. oktober 2023

14:00 – 16:50

Øst for Paradis, Sal C

 

MØD

Anni Schwartz Hansen, forfatter

Morten Bach, ekspert

Vært: Ann Lind Andersen

 

OM

Norsk kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2023

Denne session er på dansk

Anni Schwartz Hansen

Anni Schwartz Hansen er datter af maskinmester Lars Hugo Larsen, der vendte hjem til Danmark i 1945 som en traumatiseret mand, der fortiede sine oplevelser, som det var almindeligt for tiden. Hans tavshed blev gådefuld for familien, men med denne bog får vi med datterens grundige research et sjældent indblik i de oplevelser, som de danske krigssejlere gennemlevede under deres fire år lange ophold på Java.

Morten Bach

Morten Bach Inspektør i Det Internationale Transportarbejderforbund (ITF), og bl.a Æresmedlem af Krigssejlernes Veteranforening og Modstandskampens Veteraners Mindefond, fortæller om disse søfolk og deres liv og hverdag i disse år og viser Maj Wechselmanns  film Rapport fra de druknede og de glemte.